Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen hedef ülkeler listesinde yer alan Güney Kore’ye ihracatı arttırmak için küresel ölçekte ticaret yapan birçok Türk firması bu ülkede düzenlenen KoreaBuild’e katılma kararı aldı.
Güney Kore’de düzenlenecek olan fuarlardan yapı ve inşaat sektörünün en büyük fuarı KoreaBuild, 26 Şubat – 1 Mart 2020 tarihleri arasında başkent Seul’da gerçekleşecek. 2019 yılı organizasyonunda 70 bin 476 metrekarelik alana sahip olan fuar, 937 katılımcı firma ve 107 bin 630 sektör profesyonelini ağırladı. KoreaBuild Fuarı, uluslararası fuar endüstri birliği UFI’nin onaylı etkinlikleri arasında yer almakla birlikte Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı’nın “en iyi küresel fuarlar” listesinde de yerini aldı.
Türkiye yıllar içerisinde G. Kore’ye yaptığı ihracatı arttıran bir ülke konumunda olup, 2016 yılında 518 milyon dolar olan ihracatı, 2018 yılında 926 milyon dolara ulaştı. Ticaret Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre G. Kore’ye ihracat yapabileceğimiz potansiyel sektörler arasında demir, çelik ve sac gibi inşaat malzemeleri yer alyor. KoreaBuild Fuarı ile potansiyeli yüksek bu pazara giriş yapabilecek Türk firmaları, bu yıl Expotim Uluslararası Fuar Organizasyonları tarafından fuarda ilk kez düzenlenecek Türkiye milli katılımına hazırlanıyor.
Türkiye’den Metal Kalıp, Sanica ve Asaş Alüminyum gibi firmaların katılacağı fuarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan, Expotim Genel Müdür Vekili Çağatay Erşahin, 2024 yılında Asya-Pasifik pazarının önemine dikkat çekerek, söz konusu pazarda çok ciddi bir büyüme öngörüldüğünü ifade etti.
Yapı sektörünün alt bileşeni konumunda olan kapı-pencere pazarında 750 milyon birim talep olacağı tahminine değinen Erşahin, “Sadece kapı-pencere pazarındaki talep tahmini bile Asya-Pasifik pazarının ne denli bir büyüme yaşayacağını gösteriyor” diyerek fuarın yapı ve inşaat sektörü için önemini vurguladı.
Ayrıca Samsung Mühendislik, Hyundai İnşaat& Mühendislik, LG Hausys, Bosch, 3M, Dewalt ve Rehau gibi bölgenin en iyi yapı firmalarının KoreaBuild Fuarına olan katılımı, fuarın sektör için çok önemli fırsatlar sunduğunun göstergesi durumunda.
1950’li yıllarda savaştan henüz çıkmış olan Güney Kore özellikle 1962-1994 yılları arası her yıl yüzde 10 büyüme göstermeye devam etti. Ülke ihracatta, yine bu yıllar arasında yıllık yüzde 20’ye yakın büyüme kaydetti. Güney Kore, yaptığı bu büyük ekonomik atılımların yanı sıra, 1970’li yıllarda çelik sektörüne yaptığı yatırımlarla birlikte otomobil, gemi ve elektronik gibi alanlarda dünya ile rekabete geçti.
Günümüzde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Güney Kore’nin Türkiye ile dostane bir ilişkiye sahip olması iki ülke arasındaki ticaret hacminin her yıl daha da büyümesini sağlıyor.
26 Şubat – 1 Mart 2020
Kintex, Goyang-si Güney Kore
Türk inşaatçılar KoreaBuild Güney Kore yolcusu