Trabzon Büyükşehir Belediyesinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığının katkısıyla yürüttüğü yaklaşık 4,5 milyon lira maliyetli “Doğal Yaşam Alanı ve Sokak Hayvanları Bakım Merkezi”nin inşaatı tamamlandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çağlayan Mahallesi’ne bağlı Kendirli mevkisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığınca belediyeye tahsis edilen 89 dönümlük arazide Mart 2014’de başlayan Doğal Yaşam Alanı ve Sokak Hayvanları Bakım Merkezi kurma çalışmasını tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Doğu Karadeniz hatta Türkiye için önemli olan projenin, “Her canlı kıymetlidir” düşüncesinden hareketle hayata geçirildiğini belirten Gümrükçüoğlu, merkezin her canlıya ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Gümrükçüoğlu, merkezin Trabzon’un yanı sıra Rize, Giresun, Gümüşhane ve Artvin’e de hizmet sunabilecek kapasitede olduğunu dile getirerek, merkezin Türkiye’deki en önemli doğal yaşam ve hayvan dostu barınaklarından biri olacağına inandığını aktardı.
Merkezin, arazinin yaklaşık 10 bin metrekarelik bölümünde inşa edildiğine dikkati çeken Gümrükçüoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, Bakanlığın Trabzon’a ve bölgeye yapılan önemli yatırımları arasında sayılabilecek projeye verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti.
Gümrükçüoğlu, yaklaşık 500 köpeğin barınacağı merkezde 40 metrekarelik kedi evi de bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
“Hayvanların barınacağı alanların yanı sıra doğada yaralanmış her türlü hayvanın tedavisinin yapılacağı bölümler ve ameliyathaneler de inşa edildi. Merkez, sosyal tesis, ameliyathane, karantina ve enfeksiyon bölümlerini içeren 11 bina ve iki sundurmadan oluşan büyük bir kompleks. İncesu Mahallesi’ndeki merkezde barınan hayvanlar, en kısa zamanda buraya transfer edilecek. Böylece Türkiye’nin en büyük doğal yaşam alanı ve sokak hayvanları bakım merkezini, hayvan dostu kentimiz Trabzon’da önümüzdeki günlerde faaliyete geçireceğiz. Türkiye’deki hayvan dostu barınakların en büyüğünü ve en modernini Trabzon’umuza kazandırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.”
Merkeze getirilen hayvanların önce karantinaya alınacağını aktaran Gümrükçüoğlu, enfeksiyonu bulunan hayvanların tedavisinin yapılacağını, eksik aşıları tamamlanan hayvanlara kulak küpesi takılacağını söyledi.
Gümrükçüoğlu, kayıtları yapılacak hayvanların, insanlara hiçbir zarar vermeyecek konuma geldiklerinde tekrar alındıkları bölgeler esas olmak üzere tabiata bırakılacağını ifade etti.
Her canlının yaşam hakkına sahip olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, “Biz diğer ülkeler gibi hayvanları uyutma olarak adlandırılan, bu dünyadan ayırma metodunu uygun görmüyoruz ve bu yöntemi de hiçbir zaman uygulamadık. Kısırlaştırma doğru bir yöntem ve bu dev tesis onları hayattan ayırma değil yaşatma amacı güden örnek bir tesis olacak. Merkezi birçok ülkede olduğu gibi hayvanları bu dünyadan ayırmak için deği, yaşatmak için tesis ettik.” diye konuştu.
Merkezin, tabiatın en güzel bölgesinde kurulduğunu söyleyen Gümrükçüoğlu, ana yoldan merkeze ulaşımı sağlayan yoldaki çalışmanın tamamlandığını da sözlerine ekledi.
AA
Türkiye’deki en büyük hayvan barınağı Trabzon’a inşa edildi
HER YER BETON. F TİPİ GİBİ. HAYVANLAR NE YAPAR ORADA. YAPMAYIN ALLAH AŞKINA GÜNAHTIR. İNSANIN DÜNYADAKİ EN KÖTÜ MİKROP OLDUĞUNA İNANDIM ARTIK. NEDİR BU HÜKMETME GÜDÜSÜ, HIRSIN NE ZAMAN SONA ERECEK İNSANOĞLU?