Yapılan son araştırmalar, kuşaklar arası farklılıkların coğrafi bölgelere göre de değişebildiğini ortaya koyuyor. Örneğin, Amerika’daki Y Kuşağı ile Türkiye’deki Y Kuşağı’nın alışkanlıkları, istekleri ve beklentileri birbirinden farklı. Bu farklılıklar mobilya tercihlerine de yansıyor. Ülkemizde yaşam alanlarının günden güne küçülmesi ise her 3 kuşağın da mobilyadan beklediği fonksiyonelliği artırıyor. Bu beklentiler doğrultusunda üretilen yeni nesil mobilyalar, küçük evlerde kullanım kolaylığı sağlıyor.
X,Y,Z olarak adlandırılan kuşakların iş hayatları, alışveriş alışkanlıkları ve yaşam tarzlarının birbirinden ayrıldığını ifade eden Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın: “Kuşakların özellikleri ve eğilimleri birkaç yıl öncesine kadar bölgesel farklılıklar dikkate alınmadan değerlendiriliyordu. Ancak günümüzde içeriği zenginleştirilen araştırmalar gösteriyor ki değişik bölgelerde yaşayan aynı yaş grubundaki kişilerin özellikleri, finansal beklentileri ve eğilimleri birbirinden oldukça farklı. Bu farklılıklar yaşam alanı ve mobilya tercihlerini de etkiliyor.” dedi. Öztaşkın, Türkiye’deki kuşakların mobilya tercihlerindeki farklılıkları değerlendirdi.
Aidiyet duygusu güçlü, kanaatkar, gerçekçi ve aile bağları kuvvetli olan X kuşağının mobilyadan yana en büyük beklentisi sağlamlık ve gösteriş. Özellikle ülkemizde çok daha geniş aileler içerisinde büyüyen X kuşağı, aile kavramına ve akrabalık ilişkilerine daha fazla önem veriyor. Mobilya tercihleri ise bu doğrultuda şekilleniyor. Dayanıklı orman ürünlerinden üretilen ve gösterişli çizgileri olan mobilyalar, ülkemizdeki X kuşağının tercihlerinde ağır basıyor.
Kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği Y kuşağı, rutinlerden hoşlanmıyor ve özgürlüğüne düşkün. Dünyaya bilgisayar ve internetle gözlerini açan bu kuşakta bireysellik öne çıkıyor. Ülkemize bakıldığında ise geleneksel alışkanlıkları büyük oranda değiştiren ve yerleşik kalıpları yıkan Y kuşağının genellikle markalı mobilyaları tercih ettiği gözlemleniyor. Bu kuşak mobilya seçimlerinde ise işlevsellik, konfor ve pratikliği ön planda tutuyor.
Aile içinde sosyalleşme eğilimi daha düşük olan Z kuşağı, 2000 yılında doğanlarla başlıyor. Teknolojiyle iç içe büyüyen bu kuşak, ailelerini de yönlendirerek kendileri için daha teknolojik mobilyalar almalarını sağlıyor. Bu eğilimin farkında olan mobilya markaları ise son teknoloji ile adapte olabilen ürünler geliştiriyor. Z kuşağı akıllı telefon, müzik çalar gibi ürünleri şarj edebilen usb portala sahip mobilyaları severek kullanıyor.
Türkiye’deki kuşakların mobilya tercihleri dünyadan farklı