Şahin, Deprem Haftası dolayısıyla AA muhabirine, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yürütülen çalışmaları ve gelinen noktayı anlattı.
İstanbul’un, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra hızlı bir şekilde depreme hazırlık çalışmalarına sahne olduğunu dile getiren Şahin, Dünya Bankası ve bazı kredi kuruluşlarının desteğiyle yürütülen İSMEP aracılığıyla 10 yılda çok ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi.
Valilik bünyesindeki bir birimin uhdesindeki proje kapsamında İstanbul’daki okul, hastane, yurt ve idare binalarının elden geçirildiğini aktaran Şahin, şu bilgileri verdi:
“İstanbul’da şu ana kadar bin 260 kamu binası ya tamamıyla yenilenerek ya da güçlendirilerek depreme hazır hale getirildi. 288 kamu binası yeniden inşa edilirken, 972’sinin güçlendirilmesi gerçekleştirildi. 784 okul binasının güçlendirilmesi tamamlandı. 259 okul ise yeniden inşa edildi. Şu anda 55 okulun yeniden yapımı devam ediyor. 101 sağlık, 43 idari, 28 yurt ve 16 sosyal hizmet binasının güçlendirilmesi gerçekleşti. 259 okulun yanı sıra 3 sağlık, 10 idari, 10 yurt ve 6 da sosyal hizmet binası olmak üzere 288 kamu binası yeniden yapıldı. Şu anda 65 kamu binasında da çalışmalar devam ediyor. Yine fizibilite çalışmaları devam eden neredeyse 200 yakın da ayrıca bina ve hizmet alanı bulunmakta. Toplamda bin 325 kamu binası elden geçirilmiş olacak.”
Kamuda çok ciddi işler yapılırken özel sektörde de depreme hazırlık anlamında adımların atıldığını vurgulayan Şahin, kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili özel kanun çıkartıldığını, özel birimler oluşturulduğunu ifade ederek, “Şahısların mülkiyetindeki binaların dönüşümüyle de ilgili ciddi gayret sarf ediliyor.” dedi.
Vali Şahin, okullar, hastaneler, idare ve yurt binalarının yanı sıra otoyol, köprü ve viyadüklerin de depreme karşı güçlendirildiğini anlatarak, “Ulaşımın da herhangi bir afet noktasında kesintisi sürdürülmesi lazım. Onunla ilgili de her türlü güçlendirme faaliyetleri yapılıyor. Bir de o gün, olmasını asla istemeyiz ama olduğunda, kesintisiz haberleşmeyi sağlamak için hem sabit hem de mobil haberleşme sistemimiz tesis edildi. O gün kesintisiz haberleşme sistemimiz devreye girmiş olacak.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Valisi Vasip Şahin, çok merak edilen ve zaman zaman spekülasyon konusu olan deprem anında toplanma ve barınma alanlarının da çok ciddi çalışma sonucunda belirlendiğini belirterek, şunları kaydetti:
“İstanbul’da 2 bin 285 toplanma alanımız var. Bu 2 bin 285 alanımız, hem ilçe belediyelerimiz hem de İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından koordineli bir şekilde belirlenmiş ve haritalara işlenmiştir. Onun ötesinde de 156 konteyner ya da çadır kent kurulacak alan belirlenmiş, bunun 100’ü Avrupa Yakası’nda, 56’sı da Anadolu Yakası’nda olacak. Bunlar bir milyon 120 bin kişiyi barındırabilecek kapasitede. Yine bunun ötesinde güçlendirilen veya yeni deprem yönetmeliğine göre yeniden yapılan okullarımız, camilerimiz ve spor salonlarımız başta olmak üzere birçok kamu kurum binasını barınma merkezi olarak da belirledik. Bunlarla birlikte buralarda yaklaşık 2 milyon 400 bin insanımız barınabilecek.”
Şahin, İstanbul’da depremle ilgili yürütülen eğitim çalışmaları kapsamında bütün öğrencilere ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun için de son yıllarda kapsamlı kampanyalar gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Deprem similasyon tırıyla halka açık yerlerde vatandaşlara deprem konusunda bilinçlendirme çalışması yürütüldüğünü aktaran Şahin, şunları söyledi:
“Bu aracımızda her gün yaklaşık 200 öğrenciye depremle ilgili hem bilgi hem de bilinçlendirme eğitimi veriyor. İşin eğitim tarafının yanı sıra hazırlık noktasında da sürekli tatbikatlar yaptırıyoruz. 2017 yılında yaptığımız tatbikat sayısı 5’i buldu. Bunlar ciddi, büyük ve kapsamlı tatbikatlar. Yine 2018 yılında aynı tatbikatlarımıza devam ediyoruz. Ayrıca vatandaşımızın deprem anında ve sonrasında kendisi ile birlikte aile fertlerinin hayatını ilk yardımla koruyabileceği noktasında yapması gereken birçok husus var. Bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve onları istekli bir şekilde bu bilgilendirmeyi talep etmesini arzu ediyoruz. Bu ikisi bir araya geldiği zaman birçok yaşayabilme riski taşıyan acıyı önlemiş olacağız. Tabii bütün bunları, afet müdahale planlarımız çerçevesinde ve doğrultusunda belli bir disiplin içerisinde yapıyoruz. Bütün temennimiz böyle bir hadiseyi İstanbul ve Türkiye hiç yaşamasın.”
İstanbul Valisi Vasip Şahin, depremle ilgili insanların hiç unutmaması ve sürekli göz önünde bulundurması gereken hususun “hazırlık” olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Binalarımızla, eğitimimizle, bilinçlendirmemizle depreme hazırlıklı olmak gerekiyor. Burası sürekli deprem üreten bir coğrafyadır. Bundan ne kadar az veya hiç zarar görmeden çıkarsak, o kadar kendimizi başarılı sayacağız. Elimizden gelen imkanlar ve hızla en iyi şekilde deprem ile ilgili risk ve zarar azaltıcı faaliyetler içerisinde arkadaşlarımızla birlikte gayret ediyor ve hazırlıklı olmaya çalışıyoruz.”
AA
Vali Şahin: İstanbul’da 2 bin 285 deprem toplanma alanı var