Doğu Anadolu’nun en gelişmiş kentlerinden olan Van’da keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi ve doğal güzelliği bulunuyor.
Yerli ve yabancı birçok insanın akın ettiği bölge özellikle İranlı konut alıcısının kıskacında. İran’a sınır olması ve ülkelerinden fazla uzak olmak istemeyen yabancılar Van ilinde konut yatırımı yapıyor. Özellikle kendi ülkelerinde sosyalleşme imkânı bulamayan İran vatandaşları, özel günlerde ilimizdeki otelleri tamamen kapatıyor. Nevruz Bayramı zamanı buralarda adım atacak yer kalmıyor.
“Van ilimizde son bir yılda konut fiyatları yaklaşık olarak yüzde 30 seviyelerinde artış gösterdi. Şehirde konutların amortisman süresi yaklaşık olarak 16-17 yıl seviyelerinde. İlimizde en çok tercih edilen mahallelere bakacak olursak sırasıyla Hafiziye Mahallesi, Bahçivan Mahallesi, Alipaşa Mahallesi diyebiliriz. Ayrıca son zamanların en gözde bölgesi olarak Halilağa ve Selimbey mahalleleri olarak sayabiliriz.
Yukarda saydığım mahalleler son zamanlarda Van’da lüks konutların yapıldığı bölgelerin başında geliyor. İlimizde üst gelir grupları 2 Nisan bölgesinden bu bölgelere doğru kaymaya başladı. Van merkezde 3+1 satılık ev fiyatları 700 bin TL civarındayken, şu an bu saydığımız bölgeler merkezin fiyatlarını geçmiş durumda.
Yukarda saydığım mahalleler son zamanlarda Van’da lüks konutların yapıldığı bölgelerin başında geliyor. İlimizde üst gelir grupları 2 Nisan bölgesinden bu bölgelere doğru kaymaya başladı. Van merkezde 3+1 satılık ev fiyatları 700 bin TL civarındayken, şu an bu saydığımız bölgeler merkezin fiyatlarını geçmiş durumda. Son olarak 4+1 daire fiyatları ise 800 bin TL’den alıcı bulabiliyor. Ayrıca ilimizin sahil kesimlerinde yer alan Edremit bölgesi var ki buralar villa bölgesi olarak geçiyor. Şu an buralarda yeni villa kentler yapılıyor. Sebebi ise malum salgın sonrası, insanların müstakil yaşama yönelmesi ve deprem korkusu olarak tanımlayabiliriz.
Van’da kiralık daire fiyatlarından bahsedecek olursak, 1+1 daireler saydığım bölgelerde ortalama 1.000 TL civarından başlıyor. 2+1 daireler 1.500 TL ve 3+1 daireler içinde yerine göre 2.000 TL’den başlıyor diyebiliriz. Fiyatlara bakacak olursak Van ili bilindiğinin aksine oldukça pahalı bir şehir desek yanıltmış olmayız. Kiralık dükkân fiyatlarına örnek vermek gerekirse, merkezde ufak bir dükkân kirası 20.000 TL’den kiraya verilebiliyor.
Henüz proje aşamasında olan yeni çevre projesi, insanların pek tercih etmediği yerlerden geçecek. Hacıbekir Mahallesi denilen bölgeden geçmesi planlanan proje sayesinde bölgedeki arsa fiyatlarında ciddi bir fiyat artışı söz konusu olacak.
Yine projesi hazırlanan konulardan birisi de merkezin bir bölümünde yapılması düşünülen imar değişikliği konusu. Bazı caddelerin üzerindeki konutların kat yüksekliğinin artması ve fonksiyonlarının değişmesi söz konusu. Yani 5 katlı bir binanın kat yüksekliği artırılacak ve ticari imar izni verilecek. Bunlar henüz çalışma aşamasında. Buralarda yoğun bir arsa satışı söz konusu. Bu bahsettiğim bölgenin kapsamı 2 Nisan caddesi ve Şabaniye Caddesi olarak adlandırılan bölgeleri kapsıyor. Kısaca şunu da söyleyebiliriz; Halilağa ve Hatuniye Mahalleleri’nde konuta talep çok fazla ve yüksek gelir grubunun kıskacı altında.
Sert bir karasal iklime sahip olan Van’da ilkbahar aylarında genellikle yoğun bir yağış görülür. Van Gölü’nün de etkisi ile birlikte her mevsim serinliğin hâkim olduğu Van, coğrafi konumu sebebiyle doğa aktivitelerine de son derece elverişli bir bölgedir. Kayak severler için harika bir bölge olan Van, turistik geziler için genellikle yaz aylarında ilgi görmektedir.
Sizler de tatil için rotanızı Doğu Anadolu’ya çevirmeye karar verdiyseniz ve Van’a doğru yolculuk yapmak istiyorsanız, sizleri tarihi ve doğal açıdan çok sayıda güzelliğin beklediğini bilmelisiniz.
Van Gölü’nün güney bölgesinde yer alan Akdamar Adası, Van’ın büyüleyici güzellikleri arasında yer alıyor. Van Gölü’nün en büyük adası olarak nitelendirilen Akdamar Adası, doğal güzelliklerin yer aldığı bir adadır. Doğal güzellikleri ile birlikte Akdamar Kilisesi, diğer bilinen adı ile Surp Haç Ermeni Kilisesi’ne de ev sahipliği yapmakta olan Akdamar Adası, Van Gölü’nü gezmeye gelenlerin uğrak adresleri arasında yer alıyor!
Tarih boyunca farklı kültürlerden ve dinlerden insanlara ev sahipliği yapmış olan Van’da pek çok farklı kilise yer alıyor. Van Gölü’nü ziyarete gittiğiniz zaman onlarca farklı kiliseye rastlayabilmeniz mümkün. Bu kiliseler arasında gezebilecekleriniz arasında Akdamar Kilisesi, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Adası’nda yer alan Adır Kilisesi, Hüsrev Paşa Camii ve Halime Hatun Kümbeti yer alıyor.
Van’ın önemli yapıları arasında yer alan Van Kalesi, Van seyahatiniz esnasında kesinlikle gidip görmeniz gereken yerler arasında! Urartulardan kalan ve tarihi M.Ö. 855’e kadar uzanan bu kale ile birlikte dilerseniz Zernek Kalesi, Ayanis Kalesi, Hoşap Kalesi ve Çavuştepe Kalesi’ni de gezebilirsiniz.
Van Gölü’nü ziyaret ederken biraz dinlenmek, biraz da şifa bulmak istiyorsanız Erciş Doğancı Kaplıcası, Çatak Şeyh Cürüh Kaplıcası, Başkale Kelegom Kaplıcası ve Başkale Dereiçi Kaplıcası’nı gezebilirsiniz.
Peribacası denildiği zaman insanların akıllarına genellikle Kapadokya gelir. Ancak bu doğa harikalarını görebileceğiniz tek noktanın Kapadokya olmadığını unutmamalısınız. Van Gölü ziyaretiniz esnasında peribacalarını gezmek istiyorsanız Van’ın Başkale ilçesinde yer alan Van Peribacaları’nı gezmeyi deneyebilirsiniz.
Urartu uygarlığından kalan parçaların sergilendiği ve halka açıldığı Van Müzesi, Van Gölü ziyareti yapan herkesin mutlaka görmesi gereken önemli adresler arasında yer alıyor. Arkeolojik kalıntılar ve el yazmalarının yer aldığı Van Müzesi’nde el sanatı ürünleri ve eski savaş döneminin aletleri de sergileniyor. Van Müzesi, Van şehir merkezinde yer alıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.
Fikirtepe’deki tüm projeler 2023’e yetiştirilecek