Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum düzenlenen törende kentsel dönüşüm konutunun ve Zeytinburnu Millet Bahçesi’nin temelini attı. Kentsel dönüşüm seferberliğine yeni bir proje daha eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Kurum, Beştelsiz Mahallesi‘nde, yatay mimari anlayışıyla sokakları ve iç avlusu ile mahalle kültürünü yansıtan, çok güzel bir yaşam alanı inşa ettiklerini söyledi.
Kurum, “Bu muazzam projemizde, 428 dairemiz ve 69 da iş yerimiz olacak. Tabi Zeytinburnu’nda inşa projelerimiz bu çalışmayla bitmiyor. Temelini attığımız projemizle beraber, Telsiz’de ve Merkezefendi’de toplam 1204 konut ve 219 iş yerini, Zeytinburnu Belediyesi, Bakanlığımız, Toplu Konut Dairesi Başkanlığımız ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile birlikte yapıp en kısa zamanda teslim edeceğiz.” diye konuştu.
Kurum, bugün temeli atılan rezerv konutlarının hemen yanı başında da 54 bin metrekarelik millet bahçesinin de temelini attıklarını vurguladı. Bu yıl başladıkları Millet bahçesini önümüzdeki yıl milletle buluşturacaklarını dile getiren Bakan Kurum;
“Zeytinburnu’nda 1 yeni millet bahçesi projemiz daha var. Çırpıcı Millet Bahçesini Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açmıştık. Şimdi de Merkezefendi Millet Bahçemizin de proje çalışmaları devam ediyor. TOKİ tarafından yapılacak Beştelsiz Millet Bahçemiz, kentsel dönüşüm projemiz ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek rezerv konutlarımız hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
“Biz bu projeleri neden yapıyoruz?” diyen Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti:
“Üzülerek söylüyorum, bizim cennet vatanımızın yüzde 66’sı deprem riski altında. Nüfusumuzun yüzde 71’i bu alanlarda yaşıyor. Son 100 yılda büyüklüğü 6 ve üzerinde 60’a yakın deprem meydana geldi. Marmara Depremi’ni yaşadık. Bu depremlerde 80 bin canımızı toprağa verdik. Tabi 2002 yılında AK Parti iktidarıyla beraber, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, eğitimden sağlığa, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehirciliğe kadar pek çok alanda olduğu gibi depreme hazırlık noktasında da devrim niteliğinde kararlar alındı. Önce sosyal konut hamleleri yaptık. Yüzbinlerce vatandaşımız ev sahibi oldu, güvenli konutlarda yaşamaya başladı. Bu yıl içinde inşallah 1 milyon konutla 5 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini emniyet altında alacağız.”
2012 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaset üstü anlayışla “Bedeli ne olursa olsun yapacağız” sözleriyle, kentsel dönüşüm seferberliğini İstanbul Esenler’den başlattıklarını hatırlatan Kurum, şöyle konuştu:
“Bugüne kadar, 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Bugün Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm hedefiyle projelerimizi hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. En son Sivrice merkezli depremden sonra Elazığ’da ve Malatya’da 24 bin konutun çalışmalarını başlattık. Gördüğümüz konutlar yatay mimari ve mahalle kültürünü yaşatacak konutlar oldu. İlk konutları da inşallah 8. ayın içerisinde tamamlayıp vatandaşlarımıza etaplar halinde teslim ediyor olacağız. Ocak ayında deprem meydana geldi ve 8. ayda konutlarımızı teslim etmeye başlıyoruz. İnşallah Cumhurbaşkanı teşrifleriyle Elazığ da ve Malatya’da konutları afetzedelere teslim edeceğiz.
Yine, Antalya’dan Balıkesir, Diyarbakır, Erzincan, İzmir’e, Bolu, Malatya, Samsun, Sinop ve Zonguldak’a kadar birçok ilimizde dönüşümle ilgili konut çalışmalarımızı başlattık. İstanbul’da 64 riskli bölgede 117 bin riskli yapımıza dair çalışmalarımızı olanca hızıyla sürdürüyoruz. Biz kentsel dönüşüme, deprem dönüşümü diyoruz. Çünkü biz kentsel dönüşümde, sadece yeni binalar üretme hedefiyle yola çıkmadık. Aziz milletimizin, sizlerin, yavrularımızın, can kaybını, mal kaybını, gelecek kaybını önlemeyi hedefledik.”
Deprem açısından ülkedeki riskli bölgelerin başında İstanbul’un geldiğine dikkati çeken Kurum, şunları kaydetti:
“Bu anlamda, İstanbul’u mahalle mahalle, sokak sokak depreme hazırlıyoruz. Bugün Zeytinburnu’nda, öğleden sonra Kağıthane’de, daha sonra sırasıyla İstanbul’un farklı ilçelerinde temellerimizi atacağız. Dönüşüm sürecini vatandaşımız ve belediyelerle birlikte gönül birliğiyle çalışmaları yürüteceğiz. Bakın Kartal’da çok büyük bir acı yaşadık, İstanbul’un göbeğinde bir binamız kendiliğinden çöktü. 21 canımızı kaybettik. Yani artık deprem olmadan da can ve mal kayıpları yaşayabiliyoruz. Çünkü binalarımızın çoğu artık ömrünü tamamladı. Buradan İstanbullulara seslenmek istiyorum; oturduğunuz binalarınızın risk analizini acilen, hiç vakit kaybetmeden, ivedi bir şekilde yaptırın.
İstanbul’un bütün ilçelerinde dalga dalga kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını ifade eden Kurum, “Tüm Türkiye’de 1,5 milyon konutu, İstanbul’da 300 bin konutu acilen dönüştürme hedefi koyduk. 2023 yılına kadar bu süreci tamamlamak istiyoruz. İstanbul’da 39 ilçe, 64 riskli alanımızın tamamında bizim kentsel dönüşüm konutlarımız yükseliyor. Bugün İstanbul’un neresine giderseniz gidin Bakanlığımızın bir kentsel dönüşüm çalışmasını mutlaka görürsünüz.” dedi.
Esenlerde 60 bin konutluk rezerv konut projesi yürüttüklerine değinen Kurum, 2021 yılına kadar bu konutları bitireceklerini vurguladı.
Bakan Kurum, dönüşümün hızlı, yerinde ve gönüllü yapılacağını anlatarak, “Biz 117 bin riskli yapıya dair İstanbul’da çalışmalarımızı başlattık. Bu konutlarda, 500-600 bin vatandaşımız sağlam ve güvenli bir şekilde oturacak. 2021 yılı hedefimiz İstanbul’da 100 bin konutu dönüştürmek. Bunu da inşallah belediyelerimizle TOKİ’mizle Emlak Konut’umuzla bakanlığımızın geniş ailesi ve özel sektörümüzle birlikte gerçekleştireceğiz. En kısa sürede bu konutları bitirip sizlere vatandaşlarımıza, İstanbulumuza armağan edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul projesine değinen Bakan Kurum, şunları kaydetti:
“Kanal İstanbul’un da 3 etabının çevre düzeni planını onayladık. Bu proje, doğal kaynaklarımızın, su kaynaklarımızın, vatandaşlarımızın ve İstanbul Boğazımızın korunduğu, tehlikelerden kurtarıldığı, örnek bir medeniyet projesidir. Planlama alanının yaklaşık yüzde 52’sini, sosyal donatı alanları olarak belirledik. Kanal’ın etrafında, yürüyüş ve bisiklet yolları, millet bahçeleri ve yeşil alanlar olacak, ekolojik koridorumuz olacak. Yine içinde Ar-Ge merkezleri, teknoloji üsleri, üniversiteler olacak. Gençlerimiz bu alanlardan istediği gibi istifadede edecek. Kanal İstanbul’da da yatay mimariyi esas aldık. Buna göre, konutlar zemin+3, zemin+4 katı geçmeyecek. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın 2011 yılında milletimize müjdelediği Kanal İstanbul’u İstanbul’a ve ülkemize kazandıracağız. Bu yüzyılın en büyük projesidir.”
Törene, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli de katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha sonra, Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi 688 Konut ve 57 Dükkanın Temel Atma Töreni’nde, Zeytinburnu’ndaki 428 konutun temel atma töreninin ardından kentsel dönüşüm seferberliğine yeni bir proje daha eklemekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
2019 Nisan’da Yahya Kemal Mahallesi’nde istinat duvarının kayması sonucu bir binanın yıkıldığını anımsatan Kurum, sadece kayan binanın değil etrafındaki binaların da riskli olduğunu tespit ettiklerini ve alandaki 706 bağımsız birimin yıkımını gerçekleştirdiklerini anlattı.
Toplamda 27 bin metrekarelik alanda, yatay mimari anlayışıyla mahalle kültürünü yansıtan bir yaşam alanı inşa ettiklerini dile getiren Kurum, 18 bloktan oluşan projede; 14 bin metrekare yeşil alan, 688 konut ve 57 iş yeri ile 548 araç kapasiteli 2 kapalı otoparkın bulunduğunu aktardı.
2002’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, eğitimden sağlığa, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehirciliğe kadar pek çok alanda olduğu gibi depreme hazırlık noktasında da devrim niteliğinde kararlar alındığını belirten Kurum, şöyle konuştu:
“Önce sosyal konut hamleleri yapıldı. Yüz binlerce vatandaşımız ev sahibi oldu, güvenli konutlarda yaşamaya başladı. Şu an itibarıyla rakam 940 bine ulaştı. İnşallah bu yıl içerisinde Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu hem 50 bin hem de 100 bin sosyal konut kapsamında yapacağımız projelerle birlikte 1 milyon rakamına ulaşacağız. Toplamda tam 5 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almış olacağız.”
Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bedeli ne olursa olsun yapacağız.” sözleriyle Esenler’den başlattığı kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü tamamladıklarını aktardı.
Oturdukları binaların risk analizlerini acilen yaptırmaları konusunda vatandaşları uyaran Kurum, “Bakanlık olarak tüm ekibimizle İstanbulumuzun 39 ilçesinin ve tüm Türkiye’nin hizmetindeyiz. Bize düşen ne varsa yanınızda olacağız. Sizler için yapılması gereken ne varsa yapacağız. Nasıl hasta olduğumuzda doktora gidip muayene oluyorsak, aynı şekilde binalarımızı da muayene ettirmek, binalarımızı check-up yaptırmak zorundayız. Lütfen çocuklarınızın gözlerinin içine bakın ve oradan aldığınız mesajla risk tespitlerini yaptırın.” çağrısında bulundu.
İstanbul’un her yerinde dalga dalga kentsel dönüşüm projelerinin hedefler doğrultusunda devam ettiğini belirten Kurum, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 1,5 milyon, İstanbul’da 300 bin acil dönüştürülmesi gereken konutlarımız var. Bu acil dönüşmesi gereken konutların maalesef 5’te 1’i İstanbulumuz’da yer alıyor. Bu demek oluyor ki; deprem dönüşümünün merkezi İstanbul’dur. 39 ilçemizdeki 65 riskli alanımızda yapmış olduğumuz çalışmalarla konutlarımız yükseliyor. Bugün İstanbul’un neresine giderseniz gidin Bakanlığımızın belediyelerimizle birlikte kentsel dönüşüm çalışmasını mutlaka görürsünüz. Şu anda Gaziosmanpaşa’da, Üsküdar Kirazlıtepe’de, Ümraniye’de, Ataşehir’de, Esenler’de, Maltepe’de, Bağcılar’da, Güngören Tozkoparan’da, Eyüpsultan’da, Başakşehir’de, Zeytinburnu’nda, Beyoğlu Sütlüce’de, Okmeydanı ve Hacıhüsrev’de dönüşüm konutlarımız hızla yükselmektedir.”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin her yerinde özellikle kent merkezlerinde trafik ve otopark sorununu da çözecek adımlar attıklarına işaret ederek, “Kentsel dönüşüme bir sayfa daha açıyoruz. Şehrin merkezinde kalmış ve otopark problemi olan yerlerde binalarımızı dönüştürmek suretiyle katlı otoparklar yapacağız. Belediyelerimizden gelen talepler doğrultusunda kentin içindeki bu sıkışmış alanlarda katlı otoparklar yapmak suretiyle dönüşümü bir başka modelle de sürdüreceğiz. Yahya Kemal Mahallesi’nde olduğu gibi 81 ilimizde ve İstanbulumuz’da yeni bir dönüşüm projesi olarak uygun olan yerlere kapalı otoparklarımızı yapacağız.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı dönüşümle daha büyük aşk ve şevkle İstanbul’u yeniden inşa ve ihya etme gayretiyle çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
” ‘Durmak yok yola devam’ diyoruz, kararlıyız. Aziz İstanbulumuzu ve geleceğimizi, çocuklarımıza emanet edeceğimiz şehirlerimizi koruyacağız. Bu süreçte kentsel dönüşüm yapmaktan da temel atmaktan da açılış yapmaktan da geri durmayacağız. Bedeli ne olursa olsun ‘Önce insan.’ diyerek çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı vatandaşımızla birlikte, yerinde ve gönüllü yapacağız. Yerinde yapacağız ki vatandaşımız gönlü rahat bir şekilde yine mahallesinde olsun. Hızlı yapacağız. Çünkü binanızın yıkılıp yapılması için geçen sürede mahallenizi özleyeceksiniz. Komşularınıza kısa zamanda ulaşın, hasret çekmeyin diye hızlı yapacağız. Çocuklarımız bir an önce arkadaşlarına kavuşsun diye hızlı yapacağız. Yerinde yapacağız ki Zeynep kızımız mahalle arkadaşından, Mehmet oğlumuz top oynadığı arkadaşından ayrılmasın. Ayşe teyzemiz komşusu Hacer anneyle beraber oturmaya, can yoldaşlığı yapmaya devam etsin, hatıralarıyla süslediği bu sokaklardan ayrılmasın. Gönüllü yapacağız dedik. Bugüne kadar milletimizin gönlü olmayan hiçbir adımı atmadık, attırmadık.”
“İstanbul’da 2021’de 100 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz”
İstanbul’da kentsel dönüşüm için bir hedef belirlediklerini ifade eden Kurum, “2 yılda İstanbulumuz’da 117 bin riskli yapıya dair çalışmalarımızı başlattık. Bu konutlarda 500-600 bin vatandaşımız oturacak. 2021 yılı hedefimiz de İstanbul’da 100 bin konutu dönüştürmek. Bunu da inşallah belediyelerimizle, Bakanlığımızın tüm birimleri ve özel sektörle birlikte gerçekleştireceğiz. En kısa sürede bu konutları bitirip İstanbullu vatandaşlarımıza armağan edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kurum, kentsel dönüşüm yaparken sadece konut inşa etmediklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Bu konutların içerisinde millet bahçesi yapıyoruz. ‘Yatay mimari’ diyoruz. Cami merkezli medeniyetimizin bize tarif ettiği şekliyle projelerimiz yürütmeye gayret gösteriyoruz. Meydan, yeşil alan ve o alanı çevreleyen konutlardan, içinde okulu ve sosyal alanları olan bir yaklaşımdan bahsediyoruz. Yeşil alanlar, ekolojik koridorlar diyoruz. Vatandaşımızın çocuğuyla ailesiyle sevdikleriyle birlikte yaşayacağı yaşam alanları oluşturuyoruz. Tüm binalarımızı sıfır atığa uyumlu, enerji verimli, akıllı bina konseptine uygun yapıyoruz. Tüm ekibimizle belediye başkanlarımızla birlikte milletimize yakışır yeni çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.”
Kurum, konuşmasının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcıları Fatma Varank ve Mehmet Emin Birpınar ile Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve beraberindekilerle butona basmasıyla yeni konut ve iş yerlerinin temeli atıldı.
Lale Bildirici, Zeynep Rakipoğlu-AA
Yerinde ve gönüllü dönüşüm hızlanıyor